Pomerániai

Törpe Spitz

www.titipomi.hu

A Pomerániai

A pomeraniai törpe spitzet a farkas spitz leszármazottjaként tartják számon, amely a történelem korai szakaszában vándorolt Észak Oroszországból és Szibériából Pomerániába. Ugyanazok az őseik mint a szamolyédoknak, shiperkének, illetve a farkas spitzekhez hasonló sok más sarkvidéki kutyának.

Régóta tenyésztett spitz fajtákat őrzésre, szánhúzásra használtak, míg a kissebb méretűeket társként tartottak.

A Pomeraniai törpe spitz még ebben az időben 13 kg volt, majd tovább tenyésztették és törpésítették a ma ismert kinézetűre.

Különböző országokban más-más volt még ekkor a fajta neve Olaszország-Volpino, Franciaország: Lulu Belgium: Farkas spitz, Németország: Német spitz. A XVII. században a pomit Angliában is honosították miután az Angol monarchia királyi családjába bekerült Sarolta királynő, aki egy spitzel ment házasságba 1761-ben, de lánya Viktoria királynő kedveltette meg a toy pomcsit az emberekkel. 

Viktoria királynő már 5-5.5 kg-os kutyákat tenyésztett és ekkor kezdték el finomítani a fajtát. 1870-ben volt az Angol kennel klubbon előszőr kiállítva ez a fajta, ekkor még csak  mindössze 3 darab. Viktoria királynő pedig úgy finomította, hogy különböző országokból kissebb és eltérő színű egyedeket vitt Angliába. A pomcsi szivárvány színei e korai szakaszban nem léteztek. Hivatkozásokat fellelhetünk a pomcsi színeiről a „Sportmans cabinet” c. magazinban 1804-ben, miszerint a pomcsi vagy farkas spitz többnyire sárga, krém és alsó testrészén világossabb árnyalatú. Létezik még fehér, egy pár fekete, a pöttyös pedig nagyon ritka… Ma is sok hírességnek van pomcsija és régen is tartottak híres emberek, mint Maria Antoinette vagy Mozart.

Megjelenés

Kicsi, masszív, kecses kiskutya. Sűrű két rétegű szőrzet, hosszú durva felálló fedőszőr, és egy puha gyapjas aljszőrzet. A hátára símuló farka egy olyan jellemzője a pomcsinak, ami megkülömbözteti a többi spitz kutyától. A farka szőrzete eléri a kutya tarkóját amely a legyező illúzióját kelti. A fej és a rövid orrnyereg közepes méretű, orr és koponya aránya 1:2-höz arányul.

Mandula alakú szemek, kicsi felfelé ívelt fülek, intelligens, kedves, vidám arckifejezés jellemzi. Járása akciós szinte mint a varrógép, tartása előkelő.

Testtömeg

Kanok: 1,8-3 kg /20-23 cm marmagasság. Ehhez a magassághoz minden arányosan kell hogy legyen képzeletben bele kell férnie a szabályos négyszögbe. 

Szukák: 2-3-4kg/20-24 cm marmagasság. Ehhez a magassághoz szintén ajánlott az arány, de ha egy kissé hosszabb a test akkor az elfogadott mert a tenyészthetőségnél ez előnyt jelent.

A szukák nagyobbak lehetnek mint a hímek. Jelenleg csak egy standard méret létezik nincs toy, mini, normál.

Óvakodj azoktól a tenyésztőktől akik ezt reklámozzák hisz nekik is eladó minden kutyájuk, és azt fogják mondani amit hallani akarsz. Mint bemutatkozó oldalamon is olvashattad célom nem a mennyiség hanem a minőség, ez viszont pénzbe kerül, tehát a minőséget és a garanciát meg kell fizetni. Míg egy szaporító/megélhetési kutyás nem ezt tartja szem előtt. Ő nem utazik, és fizet ki többet mint amit nagyon muszály. Amit már bebizonyítottak, hogy az ivartalanítással meg lehet hosszabítani az életét egy kiskutyának.

Jellem

Eleven, vidám, jó kedélyű, nem igazán nagy mozgás igényű kutya, de ő is minden nap igényli a sétákat. Természetesen mint minden fajtánál az egyedek más és más vérmérsékletűek, mozgásigényűek lehetnek (láttam már agilitis pomcsit) .Igazából nem lehet nem szeretni, nem lehet rá haragudni, ezért nagyon nehéz fegyelmezni, és csak rajongani lehet érte a legjobban. 

Ha minden előítéletünket levetkőztük, és igenis kutyaként bánunk velük akkor nagyon könnyen tanítható és rendkívűl szófogadó fajta, sosem csinál a gazdinak nem tetsző dolgokat. Séta során sosem hagyna el engem mert minden lépésemet figyeli, és igényli hogy megdícsérjem amiért ennyire jól viselkedik, és csak mosolyog és örül és mosolyog.

Hátránya

Nagyon erősen vedlik, de jó hír, hogy csak kétszer egy évben, és eléggé gyorsan lezajlik náluk. Rengeteg szőrük van, így ebben az időben napi szinten kell fésülni, ha nem akarunk állandóan porszívózni. Az év többi szakában nem nagyon van vele gondunk. Heti kétszer érdemes jól átkefélni az alsó bunda résztől, és 3-4 hetente elég megfürdetni, mert nem büdösödik, csak kis mértékben koszosodik. Mindig ismétlem, mindig meg kell SZÁRÍTANI, mert nagyon nehezen szárad az alsó réteg és megfázhat, gombát kaphat, korpásodhat. Ez minden nagyszőrű kutyára vonatkozik.

Ápolás

Könnyű, de meg kell csinálni mindig amikor itt az ideje. Alapos samponozás után sokkal, de sokkal alaposabb öblítés igényeltetik. Viszkethet, éghet a bőre, ha benne marad a sampon. Csak kutyáknak való sampont lehet használni, és azt is csak higítva, sosem töményen.

Balzsam ritkán kell, ha úgy érezzük, hogy száraz a szőre, akkor azt is csak higítva. Szem környéket 2-3 naponta tisztító folyadékkal érdemes körbe törölni. Mind a két szemet tiszta vatta koronggal tisztítsuk, és nem szabad keresztezni, mert fertőzés veszély alakulhat ki. Otthoni tartásnál érdemes néha a kozmetikushoz elvinni és egy kicsit megnyíratni, hogy kerek mackókinézete legyen. A kiállítási egyedeknél minden másképpen zajlik, az minimum 3 órás kozmetikát jelent és komoly, nagyon drága anyagokat, de ebbe most nem mennék bele.

Köröm: vágni kell. Fogak: rágni kell, vagy orvos és fogkő eltávolítás lesz belőle. Mivel kicsi a szája előbb-utóbb kelleni fog, de nem mindegy hogy évente egyszer, vagy 4 évente egyszer mert ilyenkor bódítják őket.

CSAK ANNYIT MONDHATOK,HOGY A VILÁGON A LEGBOLDOGABB GAZDI LEHETEK ILYEN GYÖNYÖRŰ ÉS KEDVES POMCSIKKAL AZ OTTHONUNKBAN

Scroll to Top