Bright Eyed Hero

Bronzkoszorús mestertenyésztő / Bronze wreath master breed

header pic

A  Pomerániai

 

 

A pomeraniai törpe spitzet a farkas spitz leszármazottjaként tartják számon, amely a történelem korai szakaszában vándorólt észak Oroszországból és Szibériából Pomerániába. Ugyanazok az őseik mint a szamolyédoknak, shiperkének és a farkas spitzekhez hasonló sok más sarkvidéki kutyának.
Régóta tenyésztett spitz fajtákat őrzésre ,szánhúzásra használtak,míg a kissebb méretűeket társként tartottak.

A Pomeraniai törpe spitz még ebben az időben 13 kg volt majd tovább tenyésztették és törpésítették a mai kinézetűre. Különböző országokban más-más volt még ekkor a fajta neve Olaszország-Volpino, Franciaország: Lulu Belgium: Farkas spitz, Németország: Német spitz. A XVII.sz.-ban a pomit Angliában is honosították miután az Angol monarchia királyi családjába bekerűlt Sarólta királynő, egy spitzel ment a házasságba 1761-ben de lánya Viktoria királynő kedveltette meg a toy pomcsit az emberekkel. Viktoria királynő már 5-5.5 kg-os kutyákat tenyésztett és ekkor kezdték el finomítani a fajtát. 1870-ben volt az Angol kennel klubbon előszőr kiállítva ez a fajta ekkor még csak 3db.Viktoria királynő pedig úgy finomította, hogy különböző országokból kissebb és eltérő színű egyedeket vitt Angliába.A pomcsi szivárvány színei e korai szakaszban nem léteztek. Hivatkozásokat fellelhetünk a pomcsi színeiről a "Sportmans cabinet" c. magazinban 1804-ben miszerint a pomcsi vagy farkas spitz többnyire sárga, krém,és alsó testrészén világossabb árnyalatú. Létezik még fehér egy pár fekete,pöttyös nagyon ritka... Ma is sok hírességnek van pomcsija és régen istartottak híres emberek mint pl. Maria Antoinette, Mozart.

 

MEGJELENÉS:

Kicsi, masszív, kecses kiskutya. Sűrű két rétegű szőrzet hosszú durva felálló fedőszőr, és egy puha gyapjas aljszőrzettel. A hátára símuló farka egy olyan jellemzője a pomcsinak ami megkülömbözteti a többi spitz kutyától. A farka szőrzete eléri a kutya tarkóját amely legyező illúzióját kelti. A fej és a rövid orrnyereg közepes méretű orr és koponya aránya 1:2.

Mandula alakú szemek, kicsi felfelé ívelt fülek, inteligens kedves, vidám arckifejezés elvárt.
Járása akciós szinte mint a varrógép, tartása előkellő.


TESTTÖMEG:

Kanok: 1,8-3 kg /20-23 cm marmagasság. Ehhez a magassághoz minden arányosan kell hogy legyen képzeletben bele kell férnie a szabályos négyszögbe.

Szukák: 2-3-4kg/20-24 cm marmagasság. Ehhez a magassághoz szintén ajánlott az arány de ha egy kissé hosszabb a test akkor az elfogadott mert a tenyészthetőségnél ez előnyt jelent. A szukák nagyobbak lehetnek mint a hímek. Jelenleg csak egy standard méret létezik nincs toy, mini, normál. Óvakodj azoktól a tenyésztőktől akik ezt reklámozzák hisz nekik is eladó minden kutyájuk és azt fogják mondani amit hallani akarsz, tudom ezzel magam ellen beszélek hisz tenyésztőnek mondanám magam még ha hobbista szinten vagyok is. Mint bemutatkozó oldalamon is olvashattad célom nem a mennyiség hanem a minőség, ez viszont pénzbe kerűl, tehát a minőséget és a garanciát meg kell fizetni. Míg egy szaporító/megélhetési kutyás nem ezt tartja szem előtt Ő nem utazi és fizet ki többet mint amit nagyon muszály…de erről oldalakat írhatnék.. szóval informálódj és csakis utánna vegyél magadnak kiskutyát hisz a pomcsi 10-13 évig is élhet. Amit már bebizonyítottak, hogy az ivartalanítással meg lehet hosszabítani az életét egy kiskutyának.


JELLEM:

Eleven, vidám, jó kedélyű, nem igazán nagy mozgás igényű kutya, de ő is minden nap igényli a sétákat. Természetesen mint minden fajtánál az egyedek eltérő és más más vérmérsékletű, mozgásigényű lehet (láttam már agilitis pomcsit) igazából nem lehet nem szeretni,nem lehet rá haragudni ezért nagyon nehéz fegyelmezni és csak rajongani lehet érte a legjobban. Ha minden előitéletünket levetkőztük és igen is kutyaként bánunk vele akkor nagyon könnyen tanítható és rendkívűl szófogadó, sosem csinál gazdinak nem tetsző dolgokat és séta során sosem hagyna el engem mert minden lépésemet figyeli és igényli, hogy megdícsérjem amiért ennyire jól viselkedik, és csak mosolyog és örűl és mosolyog.


HÁTRÁNYA:

Sajnos vedlik, de jó hir csak kétszer egy évben és eléggé gyorsan lezajlik náluk, de rengeteg szőrük van igy ebben az időben napi szinten kell fésűlni ha nem akarunk állandóan porszívozni. Az év többi szakában nem nagyon van vele gondunk. Heti kétszer érdemes jól átkefélni az alsó bunda résztől és 3-4 hetente elég megfűrdetni mert nem büdösödik csak kis mértékben koszosodik..mindig ismétlem mindig meg kell SZÁRÍTANI mert nagyon nehezen szárad az alsó réteg és megfázhat, gombát kaphat, korpásodhat...stb. Ez minden nagyszőrű kutyára vonatkozik.


ÁPOLÁS:

könnyű de meg kell csinálni mindig amikor itt az ideje, alapos samponozás után sokkal de sokkal alaposabb öblítés, még annál is alaposabb. Viszkethet, éghet a bőre ha benne marad a sampon. Csak kutyáknak való sampont lehet és az is csak hígítva sosem töményen. Balzsam ritkán ha úgy érezzük száraz a szőre az is hígitva. Szem környéket 2-3 naponta tisztító folyadékkal körbe törőlni. Mind a két szemet tiszta vatta koronggal és nem szabad keresztezni mert fertőzés veszély van. Otthoni tartásnál néha a kozmetikushoz elvinni és egy kicsit megnyíratni hogy kerek mackókinézete legyen. A kiállítási egyedeknél minden másképpen zajlik az minimum 3 órás kozmetikát jelent és komoly nagyon drága anyagokat, de ebbe nem mennék bele. Köröm: vágni kell. Fogak: rágni kell,vagy orvos és fog kő eltávolítás lesz belőle, mivel kicsi a szája előbb utóbb kell de nem mindegy hogy évente egyszer vagy 4 évente egyszer mert ilyenkor bódítják őket.


CSAK ANNYIT MONDHATOK,HOGY A VILÁGON A LEGBOLDOGABB GAZDI LEHETEK ILYEN GYÖNYÖRŰ ÉS KEDVES POMCSIKKAL AZ OTTHONUNKBAN

Titi

 Pomeranian

The Pomeranian is the smallest member of the Spitz family of dogs, which includes the Samoyed, Alaskan Malamute, and Norwegian Elkhound, among others.

Poms take their name from the province of Pomerania, in Germany. They became especially popular when Queen Victoria allowed some of her Pomeranians to be shown in a conformation show, the first Pomeranians ever to be shown.

Cute, feisty and furry, Poms are intelligent and loyal to their families. Don't let their cuteness fool you, however. These independent, bold dogs have minds of their own. They are alert and curious about the world around them. Unfortunately, in their minds, they are much larger than they really are, which can sometimes lead them to harass and even attack much larger dogs.

Luckily, if they are properly socialized with other dogs and animals, they generally get along quite well with them.

Pomeranians have a wedge-shaped head with erect ears. Some people describe their faces as fox-like, while others think that "baby-doll" or "pansy" is a better description.

Their dark, almond-shaped eyes sparkle with intelligence and curiosity. Their noses can be dark or the same color as their coats. Their distinctive plumed tail fans out over their back.

Pomeranians come in a wide variety of solid colors, with red, orange, white or cream, blue, brown, or black being the most common. Rarely, you might see a white Pom with colored markings (called parti-colored), or a black and tan one, or even an orange and sable one. The Pom's profuse double coat stands out from his body, and he has a luxurious ruff around his neck and chest. The coats looks as though it would be difficult to care for, but in reality, regular brushing is typically all it needs.

Despite their small size, Pomeranians have a loud bark and make excellent watchdogs. They sometimes don't know when to stop barking, however, so it's a good idea to train them to stop barking on command.

Pomeranians make excellent pets for older people and those who are busy, because they aren't an overly dependent breed. They are also good for apartment dwellers or homes that don't have a backyard. Because of their small size, they aren't recommended for families with small children who might injure them accidentally.

Poms generally are good at learning tricks, but you must be consistent and firm when training them. If you don't establish yourself as top dog in your household, your Pom will be more than glad to take over and may even become snappish.

Poms have a lot of energy and enjoy going for walks. They trot along, proudly holding their head up, meeting new people and exploring new sights and smells.

More and more Poms are being trained in obedience, agility, tracking and flyball. Some also have been trained as hearing assistance dogs. They make excellent therapy dogs and bring delight and comfort to the sick and elderly in hospitals and nursing homes. If you'd like a pint-size companion with personality plus, the Pomeranian may be the choice for you.


History:

Pomeranians were developed in the province of Pomerania from the ancient Spitz breeds of the far northern countries. The closest relatives of the Pomeranian are the Norwegian Elkhound, the Schipperke, the German Spitz, the American Eskimo Dog, the Samoyed, and other members of the Spitz, or Northern, group of dogs, all of which are characterized by their wedge-shaped heads, prick ears, and thick furry coats. Early Pomeranians weighed as much as 30 pounds.

Even in the early days of the breed, Poms were popular. Notable people who were said to have Pomeranian-type dogs include theologian Martin Luther, who had a Pom named Belferlein that he mentioned often in his writings; artist Michelangelo, whose Pom sat on a satin pillow and watched him paint the ceiling of the Sistine Chapel; physicist Isaac Newton, whose Pom named Diamond reportedly chewed many of his manuscripts, and composer Mozart, whose Pom was named Pimperl and to whom he dedicated an aria.

In 1761, the appeal of Pomeranians moved to England when Sophie Charlotte, a 17-year-old Princess of Mecklenburg-Strelitz (a neighboring province of Pomerania) married the English prince who was to become King George III. She brought with her a pair of mostly white dogs named Phebe and Mercury that weighed more than 20 pounds, which was standard at that time. Although they were popular in royal circles, the new breed didn't catch on with the public.

All of that changed during the reign of Queen Charlotte's granddaughter, Queen Victoria. During her 64 years as the Queen of England, Queen Victoria bred more than 15 different breeds of dogs. In her later years, she was especially fond of Pomeranians, which she first saw in 1888 during a trip to Italy. She fell in love with a sable and red Pom named Marco who weighed only 12 pounds. Today, many believe that he was the inspiration to breed smaller Pomeranians.

Marco went on to compete under the Queen's name in many dog shows and won many honors. Victoria also bought three other Poms on the same trip to Florence in 1888. After Marco, Victoria's next most famous Pom was a female named Gina who also became a champion at London dog shows. Victoria loved her Poms so much that as she lay dying, she asked that her favorite Pom (named Turi) be brought to her bedside.

Victoria's love of the Pomeranians, especially the smaller ones, inspired English dog fanciers to begin breeding even smaller Poms. From 1900 until the 1930s, Pomeranians often had the largest number of entries at Crufts dog show, Britain's national championship. It was during this time that the breed standard was stabilized, with the size coming down to its present weight and the coat developing its characteristic deep frilling. Also during this time, a wider range of colors became available. Early Poms were primarily white, black, chocolate or blue, but after an orange dog began winning at dog shows in the 1920s, the range of colors expanded.

The popularity of the Pom spread across the Atlantic. In 1888, a Pomeranian named Dick was the first Pom entered into the American Kennel Club (AKC) stud book. In 1892, the first Pom was entered in a dog show in New York. After the AKC recognized the breed in 1900, Pomeranians quickly grew in popularity in the United States. In 1909, the American Pomeranian Club was accepted as a member club of the AKC and designated as the Parent Club for the breed. By mid-century, Poms were one of the most popular dog breeds in America. Today they rank 14th among the 155 breeds and varieties registered by the AKC.


Size

Pomeranians are 7 to 12 inches tall and weigh 3 to 7 pounds. Some litters have puppies that are throwbacks to the days when they were larger and grow to be 12 to 14 pounds or more. These puppies can be an excellent choice for families with children.


Personality

The extroverted Pomeranian is smart and vivacious. He loves meeting new people and gets along well with other animals, although he sometimes thinks he's a lot bigger than he is. Don't let him challenge bigger dogs in his mistaken belief that he's their size or larger.
Alert and inquisitive, Pomeranians make excellent watchdogs and will bark at anything out of the ordinary. Teach them to stop barking on command, though, or they might go on all day long.
Temperament is affected by a number of factors, including heredity, training, and socialization. Puppies with nice temperaments are curious and playful, willing to approach people and be held by them. Choose the middle-of-the-road puppy who's willing to sit nicely on your lap, not the one who's beating up his littermates or the one who's hiding in the corner. Aggression and shyness aren't characteristics that your Pom puppy will outgrow.
Always meet at least one of the parents — usually the mother is the one who's available — to ensure that they have nice temperaments that you're comfortable with. Meeting siblings or other relatives of the parents is also helpful for evaluating what a puppy will be like when he grows up. They should be friendly, calm, quiet, and easy to live with.
Like every dog, Pomeranians need early socialization — exposure to many different people, sights, sounds, and experiences — when they're young. Socialization helps ensure that your Pom puppy grows up to be a well-rounded dog.
Enrolling him in a puppy kindergarten class is a great start. Inviting visitors over regularly, and taking him to busy parks, stores that allow dogs, and on leisurely strolls to meet neighbors will also help him polish his social skills.


Health

Pomeranians are generally healthy, but like all breeds, they're prone to certain health conditions. Not all Poms will get any or all of these diseases, but it's important to be aware of them if you're considering this breed.
If you're buying a puppy, find a good breeder who will show you health clearances for both your puppy's parents.


Care

Pomeranians are very active indoors and are good choices for apartment dwellers and people without a fenced yard. They have a moderate activity level and will enjoy several short daily walks or play times.
They are remarkably hearty and enjoy longer walks, but always keep in mind that they are small and sensitive to heat. They love to play and can get bored easily, so be sure to give them lots of toys and rotate them frequently so there's always something new. They especially enjoy toys that challenge them.
One activity that both you and your Pom will enjoy is trick training. Poms love to learn new things and enjoy being the center of attention, so teaching them tricks is a perfect way to bond with them while providing them with exercise and mental stimulation.
They have a short attention span, so keep training sessions brief and fun. Reward your Pom with praise, treats, or play whenever he correctly performs a command or does something else you like.


YOU CAN BE THE HAPPIEST OWNER OF THE WORLD WITH A KIND POMERANIAN DOG!

 


Megosztás...

Share on Facebook Tweet about this on Twitter Share on Google+ Email this to someone